08/01/2016
Διευκρινίσεις για τις αποδείξεις από το υπουργείο Οικονομικών

 

Διευκρινίσεις αναμένεται να δοθούν σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών για το ζήτημα των αποδείξεων που πρέπει να κρατηθούν και στο οποίο έκανε αναφορά χθες στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Θα καταστεί σαφές ποιες από αυτές θα πρέπει να έχουν κρατηθεί, ποιές να δηλωθούν και ποιές όχι. Επ' αυτού υπάρχει ένα νομικό κενό καθώς είχε ψηφιστεί ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς όμως να έχει διασαφηνιστεί το τί θα συμβεί με τις αποδείξεις του 2015.

Παράλληλα, με χθεσινή απόφαση ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και μέχρι τις 15/2 πρέπει να σταλούν στο taxisnet οι βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων από τις επιχειρήσεις και συνταξιοδοτικούς φορείς.

Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων θα έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλιο. Η πρώτη δόση θα πληρωθεί στο τέλος Ιουλίου.

Επίσης χθεσινή απόφαση αποκαλύπτει λεπτομέρειες της ρύθμισης των 100 δόσεων και των αλλαγών που έγιναν με τον τελευταίο εφαρμοστικό νόμο.

Αναφορικά με τη δόση του ΕΝΦΙΑ του Δεκεμβρίου, όσοι δεν την έχουν πληρώσει χωρίς μάλιστα να την έχουν ρυθμίσει πριν την 31η Δεκεμβρίου θα πρέπει οπωσδήποτε να την πληρώσουν έως τις 29 Ιανουαρίου για να μην χάσουν τη ρύθμιση.

Επίσης γίνεται πιο εύκολη η έξοδος από τη ρύθμιση καθώς για όσους έχουν νέες οφειλές δίνεται η δυνατότητα είτε να τις διευθετήσουν εντός 30 ημερών (15 μέρες από την 1/7) είτε να υπαγάγουν την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Παράλληλα γίνεται πιο δύσκολη η είσοδος στις 12 δόσεις για όσους είναι ήδη ενταγμένοι στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, όσοι έχουν βασικές οφειλές άνω των 50.000 ευρώ μπορούν να μπουν στις 12 δόσεις μόνο με απόδειξη οικονομικής αδυναμίας.

Σύμφωνα με χθεσινή εξέλιξη, οι υποχρεώσεις οι καινούργιες δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 30% του εισοδήματός τους ενώ σημερινή διευκρίνιση από το υπουργείο σημειώνει ότι η απόφαση αυτή αφορά μόνο τους μεγάλους οφειλέτες.

 

Πηγή: ethnos.gr


efm_728x90