08/01/2016
Μήνες και όχι εβδομάδες θα διαρκέσει η αξιολόγηση σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ

 

Μήνες και όχι εβδομάδες θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Αυτή την εκτίμηση έκανε χθες από το Aμστερνταμ ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας προς τους εκπροσώπους του Τύπου με αφορμή την έναρξη της oλλανδικής προεδρίας της ΕΕ.

«Θα ήθελα να επισπεύσω τη διαδικασία της αξιολόγησης, αλλά δεν έχω τη δυνατότητα να το κάνω. Είναι πιο ρεαλιστικό να μιλάμε για μήνες παρά για εβδομάδες», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Γ. Ντάισελμπλουμ.

O ίδιος υπενθύμισε ότι για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πρέπει, μεταξύ άλλων, να κλείσουν η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, τα ανοιχτά δημοσιονομικά θέματα, όπως είναι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της τριετίας 2017-2019, και η συμφωνία για τη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Επιπλέον, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε την πάγια θέση των δανειστών ότι η θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αποτελεί προαπαιτούμενο τόσο για τις επόμενες εκταμιεύσεις, όσο για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης. Γι’ αυτό ο Γ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι εκ των ων ουκ άνευ για τις χώρες της Ευρωζώνης. «Δεν γίνεται πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει την πρόθεση να επιστρέψει στο πρόγραμμα και αναμένεται να επιστρέψει με συμμετοχή όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος αλλά και με συμμετοχή στη χρηματοδότηση», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Αφιξη

Εξάλλου, σχετικά με την επόμενη αποστολή της τρόικας στην Αθήνα που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Σχολιάζοντας, δε, την ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η Επιτροπή δεν είχε ενημερωθεί σχετικά.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η αποστολή των δανειστών στην Αθήνα θα γίνει αργότερα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, γιατί η αξιολόγηση του Ασφαλιστικού θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στόχος της Επιτροπής είναι τα κλιμάκιά της να επισκεφθούν την Αθήνα πριν τα τέλη Ιανουαρίου.

Ελεγχος

Oσον αφορά το ελληνικό προσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, το οποίο βρίσκεται στα «χέρια» της Επιτροπής από την περασμένη Δευτέρα, οι Ευρωπαίοι εταίροι συνεχίζουν να τηρούν «σιγήν ιχθύος», με το αιτιολογικό ότι δεν έχουν ακόμα αποκομίσει πλήρη και σαφή εικόνα για το περιεχόμενό του. Το προσχέδιο αξιολογείται λεπτομερώς για τέταρτη ημέρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής, όμως τόσο ο Γ. Ντάισελμπλουμ, όσο και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν ότι «δεν το έχουν δει ακόμη».

Ο λόγος, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, είναι ότι η πολυσέλιδη πρόταση για το Ασφαλιστικό είχε σταλεί στα Ελληνικά και έπρεπε να μεταφραστεί. Εντούτοις, οι Ευρωπαίοι εταίροι ενημερώθηκαν σε γενικές γραμμές για το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό, κατά τη διάρκεια του χθεσινού Euroworking Group (EWG) που έγινε στις Βρυξέλλες.

 

Πηγή: ethnos.gr


efm_728x90