08/01/2016
Για το 2016 κρατάμε όλες τις αποδείξεις λέει ο Αλεξιάδης

 

Για το 2016 κρατάμε όλες τις αποδείξεις, δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, συμπληρώνοντας ότι σύντομα θα έρθει η διάταξη που θα προβλέπει το χτίσιμο του αφορολόγητου μέσω τραπεζικών συναλλαγών και πλαστικού χρήματος.

«Σε ό,τι αφορά όμως στο θέμα του τι αποδείξεις κρατάμε για το 2016, κρατάμε όλες τις αποδείξεις. Υπάρχει υποχρέωση και στις επιχειρήσεις να κόβουν αποδείξεις και σε εμάς να τις κρατάμε και θα φέρουμε τη διάταξη για να υλοποιηθεί αυτό που έχουμε ανακοινώσει πάρα πολλές φορές, δηλαδή την επέκταση των τραπεζικών συναλλαγών και την καθιέρωση ότι κάθε μεταβολή, κάθε ποσό που έχουμε στη φορολογική μας δήλωση, θα πρέπει να δικαιολογείται μέσα από τραπεζική συναλλαγή. Θα έρθει και αυτή η διάταξη για να λυθεί η αγωνία που υπάρχει» είπε ο κ. Αλεξιάδης.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούμε όλες τις αποδείξεις των τελευταίων πέντε ετών, με βάση τις οποίες έχτισαν τα αφορολόγητα, για την περίπτωση φορολογικού ελέγχου. Διευκρινιστική εγκύκλιος αναμένεται και για το θέμα αυτό.

«Θα υπάρχει ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ημέρες που θα ξεκαθαρίζουμε τι να κάνει ο κόσμος με τις παλιές αποδείξεις, διότι οι παλιές αποδείξεις είναι στα σπίτια μας, τις κρατάμε γιατί υπάρχει πιθανότητα να μας καλέσουν για έλεγχο για τη φορολογική δήλωση. Αλλά με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ θα ξεκαθαρίσουμε για ποια χρόνια και ποιες κατηγορίες θα πρέπει να κρατούν τις αποδείξεις, διότι εμείς θέλουμε τον συνεπή φορολογούμενο σύμμαχο στην προσπάθεια που κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Βάση νόμου οι φορολογούμενοι θα έπρεπε να συγκεντρώνουν αποδείξεις για να δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό μέχρι και τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014. Για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2015 και θα δηλωθούν το 2016 στην εφορία δεν ίσχυσε τελικά αυτή η υποχρέωση.

Για τα εισοδήματα που αποκτώνται φέτος το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος θα δικαιούνται οι φορολογούμενοι εφόσον κάνουν αγορές με τη χρήση πιστωτικών καρτών. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Τρύφων Αλεξιάδης αυτό θα ισχύει για όλες τις δαπάνες, ακόμη και αυτές που αφορούν πληρωμές λογαριασμών των ΔΕΚΟ.

Επίσης όλες οι δαπάνες της δήλωσης (ενοίκια, ιατρικές κα) θα πρέπει να γίνονται μέσω πλαστικού χρήματος ή τραπεζικών λογαριασμών για να αναγνωρίζονται από την εφορία.

Άμεσα ρύθμιση για τον διαδικτυακό τζόγο

Με αφορμή άλλη επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, σχετικά με τον παράνομο διαδικτυακό τζόγο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε άμεση νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχο του.

Ο κ. Αλεξιάδης μίλησε για ασήμαντα έσοδα που εισπράττει μέχρι σήμερα το δημόσιο από τον διαδικτυακό τζόγο, τονίζοντας ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές για να ελέγχονται πλέον και να πληρώνουν αυτά που πρέπει να πληρωθούν.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, από τις 24 εταιρείες διαδικτυακού τζόγου που υπάρχουν στην Ελλάδα το 2012 το Δημόσιο εισέπραξε μόλις 31.179 ευρώ, το 2013 5.500 ευρώ και το 2014, 27.366 ευρώ.

Για αστεία ποσά, έκανε λόγο ο κ. Τριανταφυλλίδης και πρόσθεσε ότι ο έλληνας πρέπει να δει από αυτήν κυβέρνηση ότι υπάρχει κράτος δικαίου.

«Δεν θα αφήσουμε κανένα να φοροδιαφεύγει. Μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς και καταλήξουμε για τον διαδικτυακό τζόγο, θα φέρουμε νομοθετικές ρυθμίσεις με νέες άδειες, και θα θεσπιστεί ένα σαφές πλαίσιο φορολογικού ελέγχου. Παράλληλα θα ενισχύσουμε τη συνεργασία των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων. Πολύ μεγάλο ρόλο θα παίζει το νέο αναδιοργανωμένο ΣΔΟΕ το οποίο θα έχει εδικό τμήμα για τον διαδικτυακό τζόγο και θα είναι σε συνεργασία με την αστυνομία» ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90