31/12/2015
Αναζητούνται στα ΚΤΕΟ ενάμιση εκατομμύριο οδηγοί

 

"Να διεκπεραιώσουν εγκαίρως τον τεχνικό έλεγχο των οχημάτων τους στα ΚΤΕΟ, για να μην υπάρχει ταλαιπωρία, πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και οι δυσλειτουργίες της τελευταίας στιγμής [...] δεν μπορεί δυστυχώς να δοθεί νέα παράταση” ανέφερε τον Οκτώβριο, με αφορμή την 20ήμερη τότε παράταση για τον τεχνικό έλεγχο των οχημάτων, σε γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. 

Νωρίτερα, τον Αύγουστο, το υπουργείο Οικονομίας με εγκύκλιό του ενημέρωνε τους ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν καταστεί εκπρόθεσμοι "πώς να αποφύγουν το πρόστιμο των 150 ευρώ και πώς θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης”.

Τελικά, οι παραπάνω συστάσεις αλλά και η απειλή του προστίμου των 150 ευρώ φαίνεται ότι δεν έπιασαν τόπο: ελάχιστες ώρες προτού εκπνεύσει η καταληκτική προθεσμία,  ενάμιση εκατομμύριο ιδιοκτήτες οχημάτων (αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών) είναι εκπρόθεσμοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, μιας και τα επίσημα στοιχεία είναι ανύπαρκτα.

Τι ακολουθεί

Έτσι, από τις 4 Ιανουαρίου, ενάμιση εκατομμύριο ιδιοκτήτες με οχήματα που έχουν καθυστερήσει να ελεγχθούν έξι μήνες από τον περασμένο Σεπτέμβριο θα βρεθούν αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 150 ευρώ, καθώς θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικές διασταυρώσεις δύο φορές το χρόνο. Σύμφωνα με την υπό θέσπιση νομοθετική ρύθμιση, η πρώτη ηλεκτρονική διασταύρωση θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και η δεύτερη το καλοκαίρι του 2016. Το πρόστιμο θα βεβαιώνεται κάθε φορά που εντοπίζονται τα εκπρόθεσμα οχήματα (π.χ. 300 ευρώ, εάν το όχημα παραμένει ανέλεγκτο κατά τη διάρκεια των δύο εξαμήνων).

Ταυτόχρονα, οι εκπρόθεσμοι οδηγοί θα πληρώσουν τέλος εκπρόθεσμου ελέγχου ύψους 65 ευρώ, θα επιβαρυνθούν με 50 ευρώ όσο, δηλαδή, κοστίζει ο τεχνικός έλεγχος, ενώ, εάν εντοπιστούν από την Τροχαία, θα τους επιβληθεί πρόστιμο 450 ευρώ. Βέβαια, εάν η Εφορία έχει...προλάβει να βεβαιώσει το πρόστιμο των 150 ευρώ, τότε η ποινή των 450 ευρώ δεν επιβάλλεται.

Οι "ευεργετικές” διατάξεις των συναρμόδιων υπουργείων Υποδομών και Οικονομίας, που ισχύουν μέχρι και σήμερα, μειώνουν το τέλος εκπρόθεσμου ελέγχου στο μισό, δηλαδή στα 33 ευρώ, ενώ οι εκπρόθεσμοι ιδιοκτήτες γλυτώνουν το πρόστιμο των 150 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει ότι τα έσοδα από τεχνικούς ελέγχους θα διαμορφωθούν σε 15 εκατ. και 55 εκατ. ευρώ το 2015 και το 2016, αντίστοιχα, στόχος που είναι ανέφικτος, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς. «Οι ουρές ντροπής στα Ειρηνοδικεία αποδεικνύουν ότι κανείς δεν πίστεψε αυτή τη φορά τα ψεύτικα λόγια της Κυβέρνησης περί προστασίας της Α΄ κατοικίας. Χιλιάδες άνθρωποι ζουν στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα και αναζητούν προστασία στο νόμο ΠΑΣΟΚ για να σώσουν τα σπίτια τους» τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

 

Πηγή: capital.gr


efm_728x90