23/12/2015
Ρευστότητα 3,5 δισ. ευρώ έφερε η πώληση της Finansbank

 

Ρευστότητα 3,5 δισ. ευρώ έφερε στην Εθνική Τράπεζα η πώληση της τουρκικής θυγατρικής της Finansbank στην Qatar National Bank (QNB), ρευστότητα που θα διοχετευθεί για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ενώ παράλληλα η ΕΤΕ θωρακίζει τη φερεγγυότητα και την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Συγκεκριμένα η QNB απέκτησε τη Finansbank έναντι τιμήματος 2,750 δισ. ευρώ, ενώ θα αποπληρώσει και χρέος της Finansbank προς την Εθνική Τράπεζα, ύψους 910 εκατ. δολαρίων.

«Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η ΕΤΕ θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας. Στόχος μας είναι να κατευθύνουμε, από νέα βάση, τους πόρους μας προς την ανάταση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα», και σημείωσε ότι η ΕΤΕ προχώρησε στην πώληση «ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές Αρχές».

Πληρωμή CoCos

Ειδικότερα η ΕΤΕ θα προχωρήσει στην αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ, κίνηση που θα αποφέρει ετήσιο όφελος περί τα 150 εκατ. ευρώ. Θα δρομολογήσει την αποπληρωμή «ακριβών» Pillar 2 bonds (μη καλυμμένες ομολογίες με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου) και θα αποδεσμευτεί σταδιακά από τον ELA, γεγονός που θα εξασφαλίσει σημαντική ευελιξία και ενισχυμένη κερδοφορία για την Εθνική, με άμεσο ετήσιο όφελος 100 εκατ. ευρώ, ενώ θα αποπληρώσει σημαντικό ποσοστό των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα.

Στην πώληση όμως του 80% της θυγατρικής της ασφαλιστικής Eurolife στη Fairfax προχώρησε και η Eurobank έναντι τιμήματος 316 εκατ. ευρώ σε μετρητά. H Eurobank θα διατηρήσει το υπόλοιπο 20%. Ειδικότερα η συναλλαγή περιλαμβάνει τις ασφαλιστικές δραστηριότητες ζωής και γενικών ασφαλίσεων της Eurolife στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, τη θυγατρική μεσιτείας ασφαλίσεων της Eurolife στην Ελλάδα και τις συμβάσεις τραπεζοασφαλιστικής (bancassurance agreements) για την αποκλειστική διανομή ασφαλιστικών προϊόντων στην Ελλάδα και τη Ρουμανία μέσω του δικτύου πωλήσεων της Eurobank.

Και ενώ οι τράπεζες «τρέχουν» τα capital plans υλοποιώντας τις δεσμεύσεις τους έναντι των ευρωπαϊκών Αρχών, οι πωλήσεις των «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Τα «κόκκινα»

«Δεν υπάρχει θεσμική επαφή του τραπεζικού κλάδου με τα λεγόμενα distress funds. Οι συνθήκες για τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων μέσω τρίτων θα εξαρτηθούν από τους όρους και την τιμή που θα συζητήσουν», υπογράμμισε χθες η κ. Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην εκδήλωση για τη δημιουργία Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ).

Διευκρίνισε πως ήδη «υπάρχει εσωτερικός μηχανισμός σε κάθε τράπεζα για τη διαχείριση των ''κόκκινων'' δανείων» και υπενθύμισε ότι υπάρχει και ο θεσμός του τραπεζικού διαμεσολαβητή, ο οποίος μπορεί να αναλάβει την υπόθεση κάποιου δανειολήπτη.

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΟΠΕΜΕΔ, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο για τη διαμεσολάβηση και να αναλάβει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τα funds.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΔΣΑ, κ. Βασίλης Αλεξανδρής, υπογράμμισε την ανάγκη εξωδικαστικού συμβιβασμού ή επίλυσης των διαφορών τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτήν την περίοδο εκκρεμούν περίπου 500.000 πινάκια στο δικαστήρια.

 

Πηγή: ethnos.gr


efm_728x90