23/12/2015
Εγκρίθηκε και από τον ESM η υποδόση του 1 δισ.

 

Την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας με τον επικεφαλής του να στέλνει σαφές μήνυμα ότι μόνον εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση, ει δυνατόν στις αρχές του 2016 μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Μετά τη χθεσινή απόφαση του ESM, ανοίγει πλέον και τυπικά ο «φάκελος» της πρώτης αξιολόγησης, ενώ ήδη κυβέρνηση και θεσμοί προετοιμάζουν τις θέσεις τους ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων, οι οποίες ξεκινούν, εκτός απροόπτου, στις 18 Ιανουαρίου.

Ήδη η κυβέρνηση έχει διαρρεύσει πως προτίθεται να καταθέσει, προς ψήφιση, στη Βουλή, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, έως τις 15 Ιανουαρίου, ενώ φιλοδοξεί να έχει κλείσει το θέμα και των «κόκκινων δανείων» έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Επιδίωξη είναι ο πρώτος έλεγχος να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τρεις θετικές εξελίξεις: Την έναρξη παροχής φθηνότερης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, την έναρξη της συζήτησης για το χρέος και την έναρξη συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα η κυβέρνηση επιμένει στη θέση περί μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα, ακολουθώντας το σκεπτικό ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε σε πολιτικό επίπεδο να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στην ψήφιση ιδιαίτερα επώδυνων μέτρων καταρχήν στο ασφαλιστικό και τη φορολογία των αγροτών.

Κρίσιμη παράμετρος ενόψει των διαβουλεύσεων της πρώτης αξιολόγησης παραμένει η ρευστότητα του Δημοσίου, αλλά και της πραγματικής οικονομίας, η οποία θα μπορούσε να περάσει σε «κόκκινη ζώνη» εάν προέκυπτε μια σημαντική καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις.

Χρέος

Χθες, πάντως, ο ESM αποδέσμευσε την υποδόση του 1 δισ. ευρώ, που σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μηχανισμού αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μέρους του δημοσίου χρέους, καθώς και για συγχρηματοδοτούμενα με την Ευρωπαϊκή Ένωση έργα αλλά και για άλλες ανάγκες του προϋπολογισμού.

Μετά την έγκριση της υποδόσης ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί η καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, «ώστε ο πρώτος έλεγχος του προγράμματος να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. Μόνο η επιτυχής ολοκλήρωση του ελέγχου μπορεί να οδηγήσει στη συζήτηση για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως έχει ξεκαθαρίσει το Eurogroup».

«Με την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ ο ESM υποστηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις καλύπτουν μια ευρεία περιοχή κινήσεων απαραίτητων για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Αξιοσημείωτα παραδείγματα είναι μέτρα για να τονωθεί ο ανταγωνισμός στον ενεργειακό κλάδο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποχώρηση των τιμών, καθώς και ένας νέος νόμος που θα βοηθήσει τις τράπεζες να διαχειριστούν την έκθεσή τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και θα απελευθερώσουν ρευστότητα», πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Πρέπει να σημειωθεί πως με την καταβολή του 1 δισ. ευρώ έχει διατεθεί πλέον το σύνολο της πρώτης δόσης του προγράμματος που εγκρίθηκε τον Αύγουστο και ήταν συνολικού ύψους 16 δισ. ευρώ. Επίσης, ο ESM έχει διαθέσει στο διάστημα αυτό και άλλα 5,4 δισ. ευρώ, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που σημαίνει ότι από το τρίτο πρόγραμμα, που μπορεί να ανέλθει έως και τα 84 δισ. ευρώ, έχουν ήδη διατεθεί 21,4 δισ. ευρώ ή ποσοστό περίπου 25%.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90