18/12/2015
Το παράλληλο πρόγραμμα για την καταβολή του 1 δισ. ευρώ αποσύρθηκε

 

Μίνι θρίλερ εξελίχθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης προκειμένου να δοθεί στην Αθήνα η υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Οι δανειστές καλούνται να εγκρίνουν την καταβολή της δόσης, αφού πρώτα ζήτησαν να αποσυρθεί το «παράλληλο πρόγραμμα», για το οποίο είχαν υπάρξει σφοδρές αντιδράσεις και από την Αντιπολίτευση.

Για το θέμα συνεδρίασε εκτάκτως η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, όπου αποφασίστηκε να σταματήσει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή.

Παράλληλα ελήφθη η απόφαση πως το νομοθέτημα δεν θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση αναστέλλεται τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2016 για να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις.

Από πηγές της κυβέρνησης, αλλά και από τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση,  αναφέρεται ότι η απόφαση για την απόσυρση ελήφθη, καθώς η κυβέρνηση έλαβε υπόψιν της τις αντιρρήσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Ένταση στη Βουλή

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στην αρμόδια επιτροπή σημειώθηκε ένταση με αποτέλεσμα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να αποχωρήσουν.

Τα κόμματα κατήγγειλαν ρουσφετολογικές διατάξεις, όπως και ελλιπή προετοιμασία του.

Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο, το οποίο αριθμεί 350 σελίδες και περιλαμβάνει πλήθος άρθρων οκτώ διαφορετικών υπουργείων, δεν είχε κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οποίο δηλώνει ότι το ύψος των σχετικών δαπανών δεν προσδιορίστηκε από τα καθ' ύλην αρμόδια υπουργεία και επίσης δεν υπάρχει η έκθεση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, η οποία συνοδεύει τα νομοσχέδια.

«Τρόικα εσωτερικού»

Απαντώντας το Μαξίμου είχε τονίσει: «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι χωρίς προσχήματα διεκδικούν τον ρόλο της 'τρόικας εσωτερικού' και πως αρνούνται να συζητήσουν οτιδήποτε άλλο πέρα από μνημόνια και μέτρα λιτότητας.»

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90