12/12/2015
Σύσταση στις τράπεζες για έγκαιρη χορήγηση βεβαιώσεων οφειλών από τον Συνήγορο

 

Σε νέα σύσταση προς τα πιστωτικά ιδρύματα προχωρά ο Συνήγορος του Καταναλωτή με την υπόδειξη να διεκπεραιώνουν έγκαιρα τα αιτήματα των καταναλωτών - δανειοληπτών για χορήγηση βεβαιώσεων οφειλών τους, που είναι αναγκαίες για την ένταξή τους στο νόμο Κατσέλη. Αυστηρή σύσταση απηύθυνε στις τράπεζες για το ίδιο θέμα και το υπουργείο Οικονομίας, επικαλούμενο και αυτό πλήθος καταγγελιών από τους δανειολήπτες.

Όπως σημειώνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή, το τελευταίο διάστημα δέχεται πλήθος προφορικών και έγγραφων αναφορών από καταναλωτές-δανειολήπτες για καθυστερήσεις από τα πιστωτικά ιδρύματα σε ό,τι αφορά τη λήψη και τη διεκπεραίωση αιτημάτων χορήγησης βεβαιώσεων των οφειλών τους.

Δεδομένου ότι οι βεβαιώσεις αυτές πρέπει να συνοδεύουν τις αιτήσεις των δανειοληπτών προς τα αρμόδια Ειρηνοδικεία για την έναρξη της προβλεπόμενης διαδικασίας δικαστικής ρύθμισης των οφειλών τους και επειδή η έγκαιρη λήψη των συγκεκριμένων βεβαιώσεων γίνεται επιτακτικότερη, ενόψει της εφαρμογής, μετά τις 31-12-2015, των διατάξεων του ν. 4346/2015, οι οποίες ορίζουν διαφορετικά κριτήρια υπαγωγής και διαφορετικές προϋποθέσεις προστασίας της κύριας κατοικίας σε σχέση με τον ν. 3869/2010, ο Συνήγορος του Καταναλωτή επανέρχεται, έπειτα από προηγούμενη σύστασή του, προς τα πιστωτικά ιδρύματα, με την υπόδειξη να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατά προτεραιότητα τήρηση της εκ του νόμου υποχρέωσής τους να παραλαμβάνουν και να διεκπεραιώνουν τα σχετικά αιτήματα των δανειοληπτών.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90