24/02/2014
Μειώνονται τα πρόστιμα προς την εφορία έως 80%

 

Από τα 100 ή 250 ευρώ, αντί για τα 1.000, ξεκινά τη Δευτέρα η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα για τα νέα μειωμένα πρόστιμα της εφορίας. Με εντολή του πρωθυπουργού και έπειτα από παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ, στο Υπουργείο Οικονομικών ξαναγράφουν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με πρόστιμα χαμηλότερα και από τα περίπου 400-800 ευρώ, όπως αρχικά σχεδιαζόταν. Μείωση δηλαδή της τάξης των 75-80%.
Συγκεκριμένα, γίνεται «κούρεμα» των προστίμων για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων, αλλά και για τη μη έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων μικρής και μεσαίας αξίας.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», θα απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας του 15% όσοι πωλούν ακίνητα τα οποία κατείχαν για περισσότερα από 25 χρόνια. Οι νέες διατάξεις προβλέπουν ακόμη και για φέτος τη μη υποχρεωτική αναγραφή των τόκων των καταθέσεων στις φορολογικές δηλώσεις, για τις περιπτώσεις που το συνολικό ποσό δεν ξεπερνά τα 250 ευρώ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει ακόμη αλλαγές στο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ, με αποσύνδεση της υποβολής της περιοδικής δήλωσης από την καταβολή του φόρου. Επίσης, θα γίνουν βελτιώσεις στο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών, όπως η απαλλαγή όλων από την τήρηση βιβλίων, η υποχρέωση υποβολής μίας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ και συγκεντρωτικής κατάστασης.
Τέλος, αλλαγές ετοιμάζονται και σε ό,τι αφορά το μηνιαίο σύστημα παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών από τους συνταξιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», αυτό δεν θα εφαρμοστεί, παρά θα εξακολουθήσει να ισχύει και φέτος το σύστημα παρακράτησης που υπήρχε έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013.

 

 

Πηγή: zougla.gr


efm_728x90