18/02/2014
Τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα η τρόικα, αργότερα η συζήτηση για το κενό

 

Την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες προανήγγειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ενώ ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Olli Rehn εκτίμησε ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας ενδεχομένως να ολοκληρωθεί μέσα στο Μάρτιο.

«Η τρόικα έχει εκφράσει την πρόθεση της να επιστρέψει στην Αθήνα αργότερα αυτή την εβδομάδα ή τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών.

«Καλωσορίζουμε την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις και καλούμε τις αρχές να συνεργαστούν στενά με την τρόικα», δήλωσε ο Dijsselbloem.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Olli Rehn σημείωσε ότι «αν και παραμένουν ορισμένα ανοιχτά θέματα, υπήρξε ενθαρρυντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, με το δημοσιονομικό πεδίο να εμφανίζει καλύτερη των εκτιμήσεων πρόοδο αν και αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες».

Σημείωσε επίσης ότι οι συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό συνεχίζονται και κάλεσε τις ελληνικές αρχές «να συνεχίσουν τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

«Με βάση την πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις διαβεβαιώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η τρόικα θα επιστρέψει τις επόμενες ημέρες, μάλλον προς το τέλος της εβδομάδας», δήλωσε.

 

Αργότερα η συζήτηση για το κενό

Για το θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας, ο  πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα «τρέχει μέχρι το τέλος του έτους και σε αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να γίνει συζήτηση για το μέλλον και για το τι θα ακολουθήσει το πρόγραμμα πριν το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

«Τα στοιχεία της Eurostat θα ανακοινωθούν στο τέλος του Απριλίου», δήλωσε και πρόσθεσε: «Εάν και όταν η τρέχουσα αξιολόγηση ολοκληρωθεί θετικά θα μπορούσαν να υπάρξουν και νέες εκταμιεύσεις συνολικού ύψους 10,1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας άρα δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια συζήτηση πριν το καλοκαίρι».

Επισήμανε παράλληλα ότι το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2015 και το 2016 θα συζητηθεί με την επιστροφή της τρόικας.

 

Νωρίτερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Klaus Regling είχε δηλώσει ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα τρέχει μέχρι το τέλος του έτους και υπάρχουν 10,1 δισ. ευρώ διαθέσιμα για τη χώρα – με το μέγεθος και χρονοδιάγραμμα [των εκταμιεύσεων] να καθορίζεται από την αξιολόγηση.

 

"Στο ελληνικό γήπεδο η μπάλα"

«Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο όσον αφορά την προώθηση των αναγκαίων διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων και προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», συμπλήρωσε ο Rehn.

Διευκρίνισε ότι ο ίδιος θα επιθυμούσε να είχε ολοκληρωθεί η συζήτηση για το κενό του 2014 από τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο αυτό δεν έγινε δυνατό.  «Γι’ αυτό θα πρέπει να εστιάσουμε στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Όταν ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση εγκαίρως, το Μάρτιο, θα λύσουμε παράλληλα και το θέμα της χρηματοδότησης για το τρέχον έτος. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος».

Εξήγησε ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσει –εφόσον έχουν επιβεβαιωθεί τα ελληνικά στοιχεία από την Eurostat και έχουν ακολουθήσει οι νέες αξιολογήσεις του προγράμματος – η συζήτηση για το κενό του 2015 και του 2016 και για τη βιωσιμότητα του χρέους.

 

Γ. Στουρνάρας: Στόχος τα οφειλόμενα του 2013 και η πρώτη δόση του 2014

Το κλιμάκιο της τρόικας πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα έως το τέλος της εβδομάδας, το αργότερο την Κυριακή, με στόχο να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο επί της αξιολόγησης του προγράμματος πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Μαρτίου, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup και ερωτηθείς σχετικά για το ύψος της δόσης που θα εκταμιευθεί, ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει απόφαση «για τα οφειλόμενα του 2013 και την πρώτη δόση του 2014» ώστε να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες που υπάρχουν στα μέσα Μαΐου για την αποπληρωμή ομολόγων που ανέρχονται σε περίπου 8,8 δισ. ευρώ. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την τρόϊκα, επεσήμανε ωστόσο ότι κατά την επανάληψη του ελέγχου υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει, υπογραμμίζοντας πάντως ότι είναι «πολύ δύσκολο να μην τα βρούμε», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναφερόμενος στις εκκρεμότητες που υπάρχουν είπε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκπληρώσει το 78% των υποχρεώσεων της στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να προωθήσει, ενώ από τα βασικά ζητήματα που απομένουν είναι η μείωση κατά 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές, ορισμένοι φόροι υπέρ τρίτων και το μεγαλύτερο μέρος της "εργαλειοθήκης" του ΟΟΣΑ. Σε ότι αφορά το αίτημα της τρόικας για ομαδικές απολύσεις, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ο υπουργός απασχόλησης Γιάννης Βρούτσης έχει αποστείλει στην τρόικα σχέδιο συμβατό προς τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα επιμένει ότι η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης και ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να αρχίσει μετά τις ανακοινώσεις της Γιουροστατ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Τέλος, σχετικά με το ύψος του πλεονάσματος ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να το προσδιορίσει, τόνισε όμως ότι πρόκειται για μια «ευχάριστη αναμονή».

 

 

Πηγή: www.capital.gr


efm_728x90