Βιβλιοθήκη Power-Tax >>Άρθρα - Μελέτες
17/02/2014
Άρθρο: Ανασκόπηση προηγούμενης εβδομάδας (υπολογισμός εφάπαξ, αντισυνταγματικότητα του ΕΤΑΚ, Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών)

 

Παναγιώτης Κανέλλος - Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Power-Tax

Λογιστής-Φοροτεχνικός Α' Τάξης

 

          Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Ακόμη μία φορά θα προσπαθήσουμε μέσα από αυτό το κείμενο, να παρουσιάσουμε την εβδομάδα που πέρασε, ώστε και οι πλέον πολυάσχολοι συνάδερφοι να έχουν μια εικόνα για τα δρώμενά της. Φτωχή θα έλεγα και η περασμένη εβδομάδα από ουσιώδη νέα. Μήπως έχει να κάνει με την περίεργη σιωπή που υπάρχει πριν από μια μεγάλη καταιγίδα; Μένει να το μάθουμε..!

Θα ήθελα να ξεκινήσω αυτή την ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε με το τελευταίο νέο της προηγούμενης εβδομάδας. Έτσι, η προηγούμενη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε μια νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας από συναδέρφους λογιστές-φοροτεχνικούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενάντια στα παράλογα πρόστιμα του ν.4171/2013. Γίνεται, ίσως, μια συντονισμένη προσπάθεια από τον κλάδο μας για τα φορολογικά στραβά αυτού του τόπου; Θα πρέπει όμως να δίνουμε όλοι το δυναμικό παρόν, γιατί ως γνωστό, «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη», όπως λέει και το σοφό ρητό!

Πλέον, το εφάπαξ θα υπολογίζεται βάσει μαθηματικού τύπου σε όλα τα ταμεία πρόνοιας, με αυτό των δημοσίων υπαλλήλων να πλήττεται περισσότερο, αφού οι μειώσεις σε αυτόν τον τομέα θα κυμαίνονται από 12% έως 14%. Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», στην απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση προβλέπονται τα εξής:

 1. Δημιουργούνται από την 1η Ιανουαρίου 2014 «ατομικές μερίδες» στις οποίες τηρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο στους φορείς – τομείς πρόνοιας.

 

 1. Καθιερώνεται νέος μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του βοηθήματος.Για χρόνο ασφάλισης από την 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής το ποσό του εφάπαξ ισούται με τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών κατά την ημερομηνία αποχώρησης.Για τη συσσώρευση των εισφορών γίνεται χρήση πλασματικού ποσοστού επιστροφής, το οποίο ορίζεται ως η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού των εισφορών για το σύνολο των ασφαλισμένων.Συγκεκριμένα, λαμβάνονται υπόψη οι συνολικές ετήσιες εισφορές, τα έτη συσσώρευσης εισφορών, η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού των εισφορών, το έτος έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης του κύριου φορέα αλλά και ο συντελεστής βιωσιμότητας του ταμείου.Για τον συντελεστή βιωσιμότητας λαμβάνονται υπόψη:

 

- Οι συνολικές εισφορές εργαζομένων ή/ και εργοδότη.

- Η ειδική τακτική εισφορά όπου υπάρχει.

- Τα διοικητικά έξοδα (τα οποία δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 2,5% των ασφαλιστικών εισφορών του έτους).

- Η περιουσία, η οποία έχει διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου πριν από την καταβολή των συνολικών παροχών (χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συνολικές εισφορές εργαζομένων ή και εργοδότη, η ειδική τακτική εισφορά και τα διοικητικά έξοδα).

- Οι συνολικές παροχές χωρίς την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας.
- Η παρούσα αξία των συνολικών υποχρεώσεων με βάση τα δεδουλευμένα δικαιώματα των ασφαλισμένων (με τους κανόνες του νέου συστήματος καθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση).
- Το οικονομικό έτος για το οποίο υπολογίζεται ο συντελεστής βιωσιμότητας.

3. Η απόσβεση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα γίνει με ορίζοντα 15ετίας (άρθρο 3).Με τον τρόπο αυτόν αποφεύγονται δραματικές μειώσεις στο καταβαλλόμενο βοήθημα στο ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων, όπου εκκρεμούν ληξιπρόθεσμες οφειλές 759 εκατ. ευρώ.

4. Σε όσες περιπτώσεις προβλέπεται επιστροφή εισφορών τα ποσά καταβάλλονται στον δικαιούχο κατά την έκδοση της πράξης συνταξιοδότησης του φορέα κύριας ασφάλισης.Για επιστροφή εισφορών χρόνου ασφάλισης έως 31 Δεκεμβρίου 2013 η παροχή προκύπτει σύμφωνα με τις διατάξεις των οικείων καταστατικών και τη γενικότερη νομοθεσία που ισχύουν μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Για επιστροφή εισφορών χρονικών διαστημάτων από 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά το ύψος του ποσού της παροχής προκύπτει από τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών στην ατομική μερίδα (άρθρο 4).

          Άλλη μία εφημερίδα, το Βήμα, αναφέρεται στην πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας W. Schaeuble, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται επιμήκυνση έως και πενήντα χρόνια στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα, μείωση των επιτοκίων τους και πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ύψους 15-20 δισ. ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος. Με αυτό τον τρόπο, θα μειωθούν οι δαπάνες της Ελλάδας για τοκοχρεολύσια και το ποσό που θα εξοικονομηθεί θα μπορέσει να διοχετευθεί σε δημόσιες επενδύσεις για την τόνωση της ανάπτυξης.

          Και μιας έχουμε πάρει με τη σειρά τον έντυπο τύπο, σύμφωνα με την realnews, το οικονομικό επιτελείο έχει πάρει εντολή για απόσυρση της διάταξης του νέου φορολογικού που προβλέπει φορολόγηση με 19% των αποθεματικών που έχουν σχηματιστεί με την μέθοδο «saleandleaseback»(περ. ζ΄ παρ.3 άρθρου 28 ν.2238/1994).

          Μέσα σε όλα αυτά, έρχεται και το υπουργείο Οικονομικών να ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με προτάσεις που έχει καταθέσει, την θέσπιση ειδικής νομοθεσίας περί προστασίας των πληροφοριοδοτών για οικονομικά εγκλήματα, αλλά και την προστασία των υπαλλήλων της φορολογικής διοίκησης από κακόβουλες ενέργειες. Το όλο σκηνικό μου θυμίζει αμερικάνικες ταινίες, όπου οι αστυνομικοί προστατεύουν την ανωνυμία των πληροφοριοδοτών τους, ώστε οι τελευταίοι να συνεχίζουν απρόσκοπτα το έργο τους..!

          Από την άλλη, με δελτίο τύπου που εξέδωσε την περασμένη Δευτέρα, το υπουργείο Οικονομικών, έκανε γνωστά τα ονόματα των τριών βουλευτών που είχαν κάνει εμβάσματα χρημάτων στο εξωτερικό, προς αποφυγή «παραπληροφόρησης»! Αυτοί είναι οι κ.κ. Καπερνάρος, Κικίλιας και Ρεπούση. Η Γ.Γ.Δ.Ε. διενεργεί έλεγχο κατά πόσο τα ποσά που «βγήκαν» έξω, καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις των παραπάνω. Νεότερο δελτίο τύπου αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης,  έδωσε εντολή για διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης ώστε να διαπιστωθούν οι υπαίτιοι για την διαρροή στοιχείων σχετικά με τα παραπάνω εμβάσματα και τους ελέγχους που διενεργούνται.

          Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έρχεται πάλι να ταράξει τα νερά με τις υπ’ αριθ. 519 & 520/2014 αποφάσεις της, σύμφωνα με τις οποίες έκρινε αντισυνταγματικό το ΕΤΑΚ και την έκτακτη εισφορά ακίνητης περιουσίας όταν αυτά επιβάλλονται σε δεσμευμένα ακίνητα, λόγω απαλλοτρίωσης! Σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ σε αυτή την περίπτωση ο συντελεστής θα έπρεπε να είναι μηδενικός, άρα να υπάρχει εξαίρεση από τους εν λόγω φόρους, αφού οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τα επίμαχα ακίνητά τους. Επιπλέον, στις παραπάνω αποφάσεις επισημαίνεται ότι η υπαγωγή ενός τέτοιου ακινήτου σε φόρο ακίνητης περιουσίας συνιστά υπέρμετρη επιβάρυνση της ιδιοκτησίας κατά παράβαση του άρθρου 17 του Συντάγματος και του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, ενώ παράλληλα έρχεται και σε αντίθεση με το άρθρο 4 του Συντάγματος.

          Εν κατακλείδι, η από 13/08/2008 απόφαση του υπουργού Οικονομικών που προβλέπει για την εν λόγω κατηγορία ακινήτων συντελεστή 0,80 επί της αξίας των ακινήτων είναι ανίσχυρη, με αποτέλεσμα αυτά τα ακίνητα να εξαιρούνται από το ενιαίο τέλος του ν.3634/2008, αλλά και από την έκτακτη εισφορά του ν.3808/2009.

          Περνώντας στο τομέα της ενέργειας θα δούμε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προχωρά σε τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης καθορισμού των δικαιολογητικών και της διαδικασίας διοικητικού ελέγχου για την επανεξέταση ως προς την υπαγωγή, την ολοκλήρωση και την έναρξη παραγωγικής λειτουργίας των επενδυτικών σχεδίων παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια έως και 100 KW των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 241 του Ν. 4072/2012. Η τροποποίηση αυτή αφορά στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων για τις εν λόγω επενδύσεις, η οποία ορίζεται στις 28/02/2014.

          Και για να ξεφύγουμε λίγο από τα γενικότερα νέα, με την ΠΟΛ. 1039/3.2.2014 θα πληροφορηθούμε για τον τύπο και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και της βεβαίωσης των εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανωτέρω πολυγραφημένη, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι η 28η Μαρτίου 2014 ενώ οι εν λόγω βεβαιώσεις θα υποβληθούν αποκλειστικά και μόνο με την χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου, μέσω εφαρμογής από τον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

          Και μιας και αναφερόμαστε σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες, μια άλλη ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μας ενημερώνει ότι το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη θα διακόπτει τις υπηρεσίες του κάθε Τετάρτη μεταξύ 18:00-21:00 για λόγους τακτικής συντήρησης. Πόσες θα είναι αυτές οι Τετάρτες, δεν μας το λέει..!

          Εφόσον θελήσετε να στείλετε την μηνιαία (πλέον) ΜΥΦ, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι σύμφωνα με πίνακα που ανάρτηση η Γ.Γ.Π.Σ. οι παρακάτω συναλλαγές δεν θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτές τις καταστάσεις:

 1. Ενοίκια ακινήτων, εφόσον η αξία δεν επιβαρύνεται µε Φ.Π.Α.
 2. Πωλήσεις αγαθών ή υπηρεσιών από και προς την αλλοδαπή (ενδοκοινοτικές  αποκτήσεις – παραδόσεις, συναλλαγές µε τρίτες χώρες).
 3. Εισιτήρια όλων των µεταφορικών µέσων, συµπεριλαµβάνονται και οι αποδείξεις  πώλησης εισιτηρίων (Α.Π.Ε.) και Πιστωτικά Τιµολόγια που εκδίδονται γι αυτά.
 4. Συνδρομές σε επαγγελματικές οργανώσεις και επαγγελματικά Επιμελητήρια,  συνδρομές και δωρεές σε συλλόγους και νομικά πρόσωπα µη κερδοσκοπικού  χαρακτήρα, για τις οποίες έχουν εκδοθεί µη φορολογικά στοιχεία - αποδείξεις είσπραξης.
 5. Δεν υποβάλλονται στοιχεία από τις Τράπεζες και τους συναλλασσόμενους µε  αυτές, για συναλλαγές που αφορούν τους τόκους καταθέσεων ή τις προµήθειες  που χορηγούνται από αυτές (έσοδα – έξοδα αντίστοιχα).
 6. Η αξία εγγυοδοσίας, εφόσον δεν περιλαμβάνεται στη φορολογητέα αξία των  πωληθέντων αγαθών.
 7. Έξοδα µισθοδοσίας (µισθοί, ηµεροµίσθια, συντάξεις).
 8. Εισφορές που καταβάλλονται σε Ταµεία Ασφάλισης (ΟΑΕΕ κλπ).
 9. Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομηµένων Επιφανειών  (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), καθώς και το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Α.), που  εισπράττονται µέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η., δεν περιλαμβάνονται στην  αξία της συναλλαγής, που υποβάλλεται µε τις υπόψη καταστάσεις.
 10. Γραμμάτια προκαταβολής (προείσπραξης) Δικηγορικών Συλλόγων, καθώς και τα  µερίσµατα που χορηγούν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, οι Σύλλογοι Δικαστικών Επιμελητών κλπ στα µέλη τους.
 11. Τέλη και δικαιώματα που εισπράττουν οι άμισθοι Υποθηκοφύλακες, για  λογαριασμό τους και για λογαριασμό τρίτων, ενώ
 12. Μηδενικές καταστάσεις πελατών και προμηθευτών δεν υποβάλλονται.

Μια ιδιαίτερα καλή είδηση είναι ότι από τις 12/2/2014 έχει δοθεί εντολή από τον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) για την εξόφληση 2.600 τιμολογίων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειαςαπό ΑΠΕ, πληρωτέου ποσού έως € 4.000,00.Σίγουρα οι εμπλεκόμενοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα χαρούν ιδιαίτερα με αυτό το νέο.

Κάποιοι άλλοι όμως δεν θα χαρούν όταν μάθουν πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με την εγκύκλιό της ΠΟΛ.1033/28.1.2014, εκτός από τους τόκους, τα στοιχεία των ασφαλιστικών εταιριών, τις δαπάνες προς τις ΔΕΚΟ, τα θεραπευτήρια, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, κλπ., θα ζητάει από τις Τράπεζες στοιχεία για ετήσιες κινήσεις λογαριασμών που εμφανίζουν κίνηση χρέωσης και πίστωσης αθροιστικά μεγαλύτερη των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.
Επίσης οι τράπεζες πρέπει να στείλουν και στοιχεία για τα χαρτοφυλάκια των πελατών τους  συνολικής αξίας μεγαλύτερης από 100.000 ευρώ. Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει οι τράπεζες να τα στείλουν έως τις 30/3/2014, ενώ μέχρι τις 28/2/2014 θα πρέπει να έχουν στείλει τους τόκους καταθέσεων των πελατών τους και τα στοιχεία που αφορούν σε συναλλαγές καρτών πληρωμών που έχουν εκδοθεί στην αλλοδαπή από πιστωτικό ίδρυμα με έδρα εκτός Ελλάδας. Επιπλέον, οι τράπεζες και τα ΕΛΤΑ θα πρέπει να στέλνουν στην Γ.Γ.Δ.Ε. από φέτος και στοιχεία που αφορούν:

α) μεταφορές πίστωσης, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις και τραπεζικές επιταγές πελατών τους (φυσικών και νομικών προσώπων) για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό,

β) εισπράξεις συμβεβλημένων με αυτά επιχειρήσεων, μέσω πιστωτικών καρτών.

 

          Σύμφωνα με την νέα τροποποιητική υπουργική απόφαση Αριθ. πρωτ.: Φ.10035/οικ.1239/63/27.1.2014 εισάγονται νέες προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτές είναι οι ακόλουθες:

 1. Ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγεται και να είναι ενήμερος με τους όρους της ρύθμισης.
 2. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αναλάβει μισθωτή εργασία ή αυτοαπασχοληθεί ή συνταξιοδοτηθεί για οποιαδήποτε αιτία ή χάσει την ρύθμιση στην οποία είχε υπαχθεί για την ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών που όφειλε, έχει υποχρέωση να ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.
 3. Σε περίπτωση ανάληψης της μισθωτής εργασίας ή αυτοαπασχόλησης ή συνταξιοδότησης ή απώλειας της ρύθμισης τότε το βοήθημα διακόπτεται από την ημερομηνία ισχύς των παραπάνω περιπτώσεων. Τυχόν βοηθήματα που έχουν καταβληθεί επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
 4. Ο δικαιούχος θα πρέπει να καταθέσει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρει ότι κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για την λήψη του βοηθήματος δεν έχει αναλάβει μισθωτή εργασία, δεν αυτοαπασχολείται, δεν έχει χάσει τυχόν ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών που οφείλει, δεν παίρνει σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα και δεν έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή τα μερίδιά του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε σε σύζυγο ή πρόσωπο α και β βαθμού συγγένειας. Σε περίπτωση διακοπής από τον δικαιούχο δύο ελεύθερων επαγγελμάτων του, θα πρέπει στην υπεύθυνη δήλωση να δηλώσει τον φορέα από τον οποίο επιθυμεί να λάβει αυτό το βοήθημα.

Από τα παραπάνω μάλλον φαίνεται πως για αρκετούς υποψηφίους θα είναι λίγο δύσκολο να μπορέσουν να καταστούν υποψήφιοι για την λήψη του συγκεκριμένου βοηθήματος.

Κλείνοντας για σήμερα θα ήθελα να γυρίσουμε λίγο πίσω στο κλίμα των προθεσμιών, μιας και αυτές ορίζουν πλέον την ζωή μας, και να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την Αριθμ. πρωτ.: 44493/933/24.1.2014 εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, όταν κατά την τροποποίηση ωραρίου εργασίας συμπληρωθεί το νέο «Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών», δεν απαιτείται ταυτόχρονα και η υποβολή του Εντύπου Ε4 στο Π/Σ Εργάνη ηλεκτρονικά εντός δύο ημερών.

Παρόλα αυτά, ελπίζω να έχετε όλοι μια όμορφη εβδομάδα με όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος και περισσότερο κουράγιο, ώστε να αντεπεξέλθετε στις αντιξοότητες του επαγγέλματός μας!

 

Πηγή: Παναγιώτης Κανέλλος - Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Power-Tax


efm_728x90